Domatesin Geleceği

Yazar:

İspanya, Fas, Polonya, Mısır, İtalya ve Hollanda gibi ülkeler son senelerde domates üretimi konusunda yaptıkları çalışmalar ile Rusya, Almanya, İngiltere ve Balkan ülkeleri pazarında daha fazla yer almaya başlamışlardır. Bunun yanında ülkemizin domates ihracat artış hızı yavaşlamaktadır. Modernizasyonunu tamamlamış olan bu ülkeler daha değişik, verimli, dayanıklı, ve kaliteli domates yetiştirmektedir. Türkiye ise hala eski usullerle üretime devam etmektedir. Hollanda'da modern seraların oranı %95 leri bulmuştur. Artık Avrupa pazarında EUREPGAP ya da GLOBALGAP (İyi Tarım Uygulamaları) sertifikasına sahip olmayan üreticiler mal satamayacaktır. İyi Tarım Uygulamaları nedir BURADAN bakabilirsiniz. Artık bizim üreticimizin de İyi Tarım Sertifikası alması gerekmektedir.

Türkiye'nin bu yüzden, yeni pazarlar bulmaya başlaması gerekecektir. ( İrlanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Japonya,... ). Aksi takdirde diğer ülkelerin yoğun çabaları ve aldıkları teşvikler karşısında bu ülkelerle rekabet edemeyecek ve güçsüz kalacaktır.

Gerek Rusya domates ihracatı gerekse Avrupa domates ihracatı konularında acil olarak, Türkiye'de kullanılan bütün ilaçların organik üretimde kullanılan ilaçlarla aynı seviyeye getirilmesi şarttır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde) Türk çiftçisinin şu anda ürettiği tarım ürünlerinin de önemli bir kısmını organik tarıma dönüştürerek hem iç piyasada hem de diş piyasada gittikçe artan talebe karşılık veren ülkelerin arasında kendisine yer etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde şu anda elimizde bulunan mevcut pazarlar da kısa süre içerisinde Türk ürünlerine kapılarını kapatacaklardır. Bu yüzden bütün Türk çiftçilerinin çok ivedi bir şekilde bu sertifikalara sahip olmak için kolları sıvamaları gerekmektedir.




0 yorum → "Domatesin Geleceği"

Yorum Gönder

Neye Bakmıştın

Facebook'ta Bizi Bulun

Modern Seracılık Modern Tarım: Domatesin Geleceği.
Anarschi Hit Adam