Nerden Çıktı Bu İYİ TARIM
Dünya’da nüfusun hızla artmasına karşın, gıda temininde kendine yeterliliğin sağlanamaması 20.yüzyılın ortalarında en önemli sorunların başında yer almıştır.
Çözüm olarak, bitkisel üretimde birim alandan daha fazla verim elde edilmesi ve bunun için yüksek verimli çeşitlerle üretim ile, üretimde yoğun girdi kullanımını öngören politikalar geliştirilmiştir. Bunun sonucunda bazı sorunlar oluştu:
®
- Çevreye olan olumsuz etkiler ortaya çıktı
- Biyolojik çeşitliliğin yok olması
- Toprakların çoraklaşması, üretimin marjinal topraklara kayması
- Yüzey ve yer altı su kaynaklarının kıtlaşması ve kirlenmesi
- İklimsel Değişiklikler, Küresel Isınma
Peki nedir bu iyi tarımın içeriği:
®
- Zirai ilaç ve gübre kullanımını en aza indirerek çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması,
- Gıda güvenliği sağlanarak,tüketicinin satın alacağı ürünlere karşı güveninin artırılması
- Üretim esnasında tutulacak kayıtlarla tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirliğin sağlanması,
- Doğal kaynakların ve çevrenin korunması amaçlanmıştır.
Peki Kimler İyi Tarım Sertifikası Alabilir:
®
- İyi Tarım Uygulamaları sertifikasını bitkisel üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri paketleyen firmalar alabilmektedir.
- Üreticiler tek tek sertifika alabilecekleri gibi üretici birlikleri, kooperatifler ve üretici grubu halinde de alabilirler.
Kategori:
dinar seracılık,
iyi tarım uygulamaları
0 yorum → "Nerden Çıktı Bu İYİ TARIM"
Yorum Gönder