Modern Sera Isıtma Sistemleri

Yazar:

Örtü altı yetiştiriciliğinde kışın düşük sıcaklıklarda seraların istenilen sıcaklıkta tutulması büyük bir problem olarak görülmektedir. Modern seralarda ısıtılacak alan çok geniş olduğu için ısıtma işlemi de normalden daha büyük ısıtma sistemleri ile yapılmaktadır. Seracılıkta istenilen sıcaklık bitki cinsine göre değişiklik gösterse de ortalama 15-20 C arasındadır. Sera örtü malzemesi olarak kullanılan cam ve plastik ısı muhafaza etme konusunda zayıftır. Çok çabuk ısınır ve çok çabuk soğurlar. Dış ortam sıcaklığının 0-5 derece olduğu bir durumda istenilen sıcaklığa kadar seraları ısıtmak çok külfetli olacaktır. Bunun yerine yapılan ise belli bir süre iç ortam sıcaklığını 7-10 derece  arasında tutma işlemidir. Seralarda ısıtma için kullanılan yakıt türlerini bir ÖNCEKİ yazımızda belirtmiştik.

Modern seralarda genellikle merkezi ısıtma sistemi kullanılmaktadır. Bir kalorifer kazanı ve buna bağlı boru ağları şeklinde. Bu ısıtma sistemlerinde iki çeşit malzeme kullanılmaktadır. Bunlar polietilen ve demir borulardır. Polietilen boruların ömrü 4-6 yıl arasında değişmektedir. Sera içerisine döşenen borular hem ortamı hem de toprağı ısıtmaktadır.






Polietilen yanı plastik boruların yerine demir borular da kullanılabilir. Yan tarafta görüldüğü gibi sera tabanını bir ağ gibi kaplayan borular hem toprağı hem de ortamı ısıtmaktadır.

Sıcak suyun dolaştırılmasının yanında ısıtılan havanın yani sıcak havanın sera içerisine dağıtılması ile de ısıtma işlemi yapılabilmektedir. Ama bu uzun vadede bitki için sağlıklı bir işlem değildir.

Seraların ısıtma maliyeti bulunduğu bölgeye, örtü türüne, seranın yerleşim yönüne(doğu-batı gibi), Örtü alanının genişliğine, kullanılan yakıt türüne vb. etmenlere göre değişiklik göstermektedir.

0 yorum → "Modern Sera Isıtma Sistemleri"

Yorum Gönder

Neye Bakmıştın

Facebook'ta Bizi Bulun

Modern Seracılık Modern Tarım: Modern Sera Isıtma Sistemleri.
Anarschi Hit Adam