Serada Kavun Yetiştiriciliği

Yazar:


Ülkemiz ekolojik koşullar bakımından birçok tarım ürününün yetiştirilmesine elverişli konumda bulunmaktadır. Her mevsimin kendi özelliklerine göre yetiştirilen birçok meyve ve sebzesi bulunmaktadır. Kavun üretimi de bunlardan biridir. Ülkemiz kavun üretminde Çin’den sonra dünyada ikinci konumdadır.

Tohum Ekimi ve Fide Yetiştiriciliği

Seralarda yani örtüaltında kavun yetiştiriciliğinde tohum ekimi genelde iki dönemde yapılmaktadır. Erken ilkbaharda yani turfanda üretim için kasımda, ilkbaharda üretim için ise ocakta tohumlar ekilmelidir. Kavun fidelerinin kökleri ve gövdesi zayıf olduğu için şaşırtma yapılamamaktadır. Bunun için tohumlar direk viyollere ekilmektedir. Ekim işlemi yapıldıktan sonra tohumlar çıkana kadar üzeri plastik örtü ile kaplanmalıdır. Tohumlar çıktıktan sonra plastk örtü hemen kaldırılmalı ve fidelerin büyümesi için besleme yapılmalıdır. Bunun yanında son yıllarda ülkemizde yaygınlaşan hazır fide sektörünün etkisiyle üreticiler artık kendi fidelerini yetiştirmemekte ve hazır fide satın almaktadır.

Seraların Hazırlanması
Kavun fidelerinin dikileceği seranın daha önceden hazırlanması gerekmektedir. İlk önce yapılacak olan bir önceki ekimin tamamen temizlenmesi, toprağın sürülmesi ve yabancı otlardan kurtulmak için ince plastik örtü ile kaplanıp solarizasyonunun yapılmasıdır. İki ay örtülü kalan örtü topraktan kaldırılır ve sürülür. İsteğe bağlı olarak hayvan gübresi yada taban gübresi atılarak dikimden önce toprağa besin takviyesi yapılır. Daha sonra fidelerin dikileceği sıralar açılır. Damlama sulama boruları döşenir ve toprak dikime hazır hale getirilir.

DİKİM

Fideler ilk gerçek yaprakları çıktıktan sonra dikime hazır hale gelirler. Dikim çift yada tek sıralı olarak yapılabilir. Fideler arası mesafe 60 ile 100 cm arası olması bitkilerin ışık alması açısından uygundur. Çok sık dikim yapılmasının aslında zararlı olduğu bilinmektedir. Erkenci ürün yetiştirmek için birinci çapadan sonra toprağın üstü ince bir plastik örtü ile kapatılmalı ve ısı perdesi yapılmalıdır. Örtmenin bir diğer faydası da yere değen meyvelerin çürümesinin engellenmesidir.

Sulama

Kavun bitkisi büyüme ve meyvelerinin olgunlaşma evresinde bol suya ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu ölçü iyi ayarlanmalıdır. Çok sulanınca meyvesinin aroması bozulmaktadır ve yavan bir tat almaktadır. Killi topraklar ağır katı topraklara nazaran daha fazla su istemektedir. Sulama işlemi bu konular dikkate alınarak yapılmalıdır. Sulama miktarı ve kapasitesi toprağın cinsine, bitkinin büyümesine, toprağın su kaybetmesine bağlı olarak değişmektedir.

Bitkilerin boyu 10-15 cm uzunluğa ulaştığında çapalama yapılır ve bitkilerin boğazları doldurulur. Daha sonra kavunlar askıya alınır. Yani boğazlarına ip bağlanarak üs kısımda bulanan tellere bağlanır. Bunun amacı yerden tasarruf sağlamak, hastalıklarla daha kolay mücadele etmek ve kaliteli ürün yetiştirmektir. Kavunlarda budama koltuk alma ve sürgün ucu alma budaması olarak yapılır. Koltuk alma budaması tabana yakın yerde meyve oluşmasını engellemek ve az ama kaliteli meyve tutmasını sağlamak için yapılır. Koltuklar alınırken dikkatli davranmak gerekmektedir. Gövdeye zarar vermeden alınması önemlidir. Çünkü açılan yaradan bakteriyel ve virüs etkili hastalıklar ağaca bulaşabilir. Özellikle kış aylarında pas hastalığı oluşur.

Kaliteli ürün için bir ağaçta 2-3 meyve tutturulmalıdır. Olgunlaşan meyveler sapları bıçak ile kesilerek hasat edilmelidir. Böylece taşıma sırasında da dayanıklılık arttırılmış olur.

1 yorum → "Serada Kavun Yetiştiriciliği"

hector
17 Mayıs 2012 10:06

Arkadaşlar önerilerinizi istediklerinizi hangi gübreleri kullandığınızı hangi çeşidi yetiştirdiğinizi burada paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

Neye Bakmıştın

Facebook'ta Bizi Bulun

Modern Seracılık Modern Tarım: Serada Kavun Yetiştiriciliği.
Anarschi Hit Adam