Seralarda Kredi Kullanımı İçin Aranacak Asgari Şartlar

Yazar:

Ağustos 2010 itibari ile yürürlüğe giren yönetmelikte modern sera kurulumu yada mevcut seraların modernizasyonu sırasında kredi kullanabilmek için sera projelerinde aranan şartlar aşağıdaki gibi belirtilmiştir.

1. Ticari bitkisel üretim amacı ile ilk kez kurulacak veya modernize edilecek seraların kurulumunda kullanılacak yapı elemanları, sera örtü malzemeleri ile sera içerisinde veya sera üretimi ile bağlantılı olarak sera dışında sabit montajlı olarak kullanılacak alet ve ekipmanların tümü asgari TS EN 13031 nolu Türk Standartlarını karşılamalıdır. Bu şart gereği sera kurulumunu veya modernizasyonunu gerçekleştirecek olan, İmalata Yeterlilik Belgesi’ne ve Kapasite Raporu’na sahip firma/firmalara ait, “TSE Türk
Standartları Uygunluk Belgesinin/Belgelerinin” bir sureti, işletmeye ait sera projesinin bir
sureti ve yapım sözleşmesinin bir sureti işletmenin dosyasında saklanmak üzere
komisyona ibraz edilir.

2. Sera projesi; ideal havalandırma için mutlaka taban alanın en az % 40’ı kadar tepe havalandırması olacak şekilde tasarlanmalı ve inşası buna göre yapılmalıdır. 

3. Sera projesi; tüm havalandırma açıklıklarında tül çekimine uygun klips yatakları bulunacak şekilde tasarlanmalı ve inşası buna göre yapılmalıdır.

4. Sera projesi; giriş kapısı/kapıları asgari iki kademeli olacak şekilde tasarlanmalı ve iki kapı arasında kalan geçiş bölgesinde dezenfeksiyon çukuru olmalıdır. Sera iç kapısının üst bölümü üzerinde hava perdesi sistemi olmalı ve inşası buna göre yapılmalıdır

5. Sera projesinde, plastik örtü malzemesi kullanılacak seralarda örtü malzemesinin, konstrüksiyona tutturulması, yırtılmaları ve kopmaları önlemek amacı ile asgari silikon veya plastik klips ile olacak şekilde tasarlanmalı ve inşası buna göre yapılmalıdır

6. Sera projesinde, ısı perdesi ve gölgeleme sistemi olacak şekilde tasarlanmalı ve inşası
buna göre yapılmalıdır.

7. Sera projesi, bölgenin mevcut iklim yapısı göz önüne alınarak içerisinde yetiştirilen bitkilerin optimum gelişimini sürdürebilecek, asgari TSE onaylı malzemelerden imal edilmiş ısıtma sistemine sahip olacak şekilde tasarlanmalı ve inşası buna göre yapılmalıdır.

8. Sera projesi; işletmede asgari TSE onaylı basınçlı sulama ve gübreleme sistemleri kullanılacak şekilde tasarlanmalı ve inşası buna göre yapılmalıdır.

9. İlk kez kurulacak sera işletmelerinde komşu iki sera işletmesi arasındaki mesafe gölgeleme etkisinden dolayı 5 metreden yakın olmamalıdır. (her işletme kendi sınırından 2,5 metre pay bırakacaktır.)

10. İlk kez kurulacak olan sera işletmeleri için her sera işletmesinde seradan ayrı olarak en az toplam 100 metrekare yönetim bürosu, ön soğutma ve paketleme ünitesi bulunmalıdır.

11. Sera toprağı taban suyunun 1,5 metreden yukarı olması halinde, atık ve fazla suyun uzaklaştırılması için projelendirme esnasında drenaj kanallarına yer verilmelidir.  Topraksız tarım yapacak işletmelerde bu mesafe 1 metreden az olmayacaktır.

12. Her sera işletmesi tarım danışmanı veya kendi bünyesinde ziraat mühendisi çalıştırdığını beyan etmelidir.

13. Projenin bitiş süresi yapım sözleşmesinde mutlaka belirtilmelidir. Bu süre sonunda ilgili projenin tamamlanıp tamamlanmadığı, komisyon üyelerince yerinde tespit edilerek tutanak altına alınır. Tamamlanmadığı tespit edilen işletmeler, kredi sağlayan kurumların ilgili birimlerine bildirilir.

14. İşletmelerin şartlara uygunluğu komisyon tarafından denetlenir.

15. Komisyon üyeleri Bakanlık İl ve İlçe Müdürlükleri bünyesinde 3 adet asil, 3 adet yedek teknik personelden oluşur. Komisyon kurulumu için yeterli sayıda teknik personel olmaması durumunda mevcut teknik personel ile komisyon kurulur. Komisyon üyeleri ÖKS’ye kayıt için başvuruda bulunan üreticilere ait sera işletmesinin uygunluğunu gerektiğinde yerinde tespit ederek tutanak altına alırlar. Tutanak ve diğer istenilen belgeler işletmeye ait Örtüaltı Kayıt Sistemi dosyasında saklanır.

0 yorum → "Seralarda Kredi Kullanımı İçin Aranacak Asgari Şartlar"

Yorum Gönder

Neye Bakmıştın

Facebook'ta Bizi Bulun

Modern Seracılık Modern Tarım: Seralarda Kredi Kullanımı İçin Aranacak Asgari Şartlar.
Anarschi Hit Adam